Uygulamalı Bilimler Fakültesi - ubf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları







 Bölüm Başkanı'nın Mesajı




Sevgili öğrenciler,
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak nihai hedefimiz, sahip olduğumuz Türk mutfak kültürünü arkamıza alarak kendi zenginliklerinin bilincine varan ve buradan hareketle uluslararası anlamda etki yaratabilecek donanım kazanan bireyler yetiştirmektir. Aynı zamanda öğrencilerimizi, topluma faydalı ve ülke gündemine karşı duyarlı yurttaşlar olarak mezun etme gayreti içerisindeyiz.
 
Şüphesiz gastronomi, son yılların en gözde iş kollarından bir tanesidir. Dünya çapında pek çok kişi bu alana ilgi duymakta ve profesyonel ya da amatör seviyede bu disiplinin bir parçası olmaya çalışmaktadır. Biz de bu doğrultuda alana ilgi duyan, yetenekli gençleri birer   “Gastronomi  Uzmanı” adayı olarak görmekteyiz. Bu doğrultuda gerek akademik anlayışa dönük teorik dersler, gerekse sektör odaklı uygulamalı dersler müfredatımızda yer almakta ve birbirlerini tamamlayıcı rol üstlenecek biçimde dizayn edilmektedir.
 
Gastronomiye karşı ülkemizde, hakim olan ve bu alanı yalnızca aşçılıktan ibaret olarak gören yanlış bakış açısına karşı UBF Gastronomi olarak öğrencilere bilimsel bakış açısı kazandıracak, gastronomiyi diğer bilim dallarıyla ilişkilendirecek, alanın içinde barındırdığı pratik   uygulamaları rasyonel biçimde temellendirecek, öğrendiklerini bir sistematik yaklaşım çerçevesinde değerlendirip yeni fikir ve tasarılar geliştirecek şekilde hareket etmekteyiz.
 
İstanbul Gelişim Üniversitesi UBF Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak seçmeli ders havuzumuzda “İklim Değişikliği ve Biyoçeşitlilik” dersine yer vererek hem iklim konusunda farkındalık yaratmakta hem de ülkemizde bu dersi programına alan ilk bölüm olmaktayız. Aynı zamanda,   öğrencilerini ilk yılı ve ilk dönemden itibaren mutfak derslerine başlatarak 4 yıllık üniversite dönemini maksimum verimle geçirmeye çabalamakta ve diğer gastronomi bölümlerine göre farkımızı ortaya koymaktayız.
 
2019-2020 Eğitim-Öğretim sezonuyla beraber gastronomi alanında yüksek lisans ve doktora programlarını da hayata geçirerek lisansüstü eğitimde de söz sahibi olma yoluna girmiş bulunmaktayız. Türkiye’de bu alanda doktora programı açmayı başaran ilk Vakıf Üniversitesi olan İstanbul Gelişim Üniversitesi, ülkemizdeki lisansüstü seviyede gastronomi eğitimi veren sayılı okullardandır. Bu sayede, gastronomiyi akademik anlamda da incelemekte ve yarının akademisyenlerini, eğitmenlerini yetiştirmekteyiz.
 
Sevgili öğrenciler, mezunlar ve aday öğrenciler sizleri İstanbul Gelişim Üniversitesi çatısı altında görmekten ve görmüş olmaktan dolayı heyecan ve kıvanç duymaktayız. Yarının şefleri, akademisyenleri ve gastronomi uzmanları olacağınız yolda hepinize başarılar diliyorum.
 
Dr. Öğr. Üyesi Nevruz Berna TATLISU
UBF Gastronomi ve Mutfak Sanatları (TR) Bölüm Başkanı