Uygulamalı Bilimler Fakültesi - ubf@gelisim.edu.tr

Havacılık Elektrik ve Elektroniği







 SHY 147 Sıkça Sorulan Sorular




  1. ‘’SHY-147  Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu’’ ne demektir?
Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Kanunu kapsamında Uçak Bakım alanında faaliyet gösteren, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından UED- 2014/3 genelgesi kapsamında yetkilendirilen ve bahse konu okullardan mezun olan teknisyen adaylarının, SHY 66 temel eğitim modülleri kapsamında Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası ile modül muafiyet hakkının kazanıldığı  ve temel bakım deneyim sürelerinin azaltıldığı eğitim kuruluşları SHY-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu olarak adlandırılır.
 
       2- ‘’SHY-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesi’’ nedir? 
SHY- 147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu belgesi otorite SHGM Onaylı Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu belgesi anlamına gelmektedir.  Bu belgeye sahip olan eğitim kuruluşunun vermiş olduğu eğitimler ülkemiz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün denetiminden geçmiş ve vermiş olduğu eğitimin kalitesi de bu kuruluş tarafından onaylanmış demektir. Özetle, İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU’nun Uçak Bakım Onarım Lisans ve Havacılık Elektrik Elektroniği Lisans Bölümlerinin Eğitimleri kalite ve standartlar yönünden her türlü denetimden geçmiş ve kalitesi onaylanmış anlamı taşımaktadır. 

     3-‘’SHY- 147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesi ‘’  kim tarafından verilir? 
SHY-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesi ,   Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından verilmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de Uluslararası standartlara uyarak, her türlü uygulamasını ve yönetmeliklerini de  uluslararası antlaşmalara bağlı kalarak ve onlara uygun olarak  belirlemektedir. Böylece İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU Uçak Bakım Onarım Lisans ve Havacılık Elektrik Elektroniği Lisans Bölümlerinin vermiş olduğu teknisyenlik eğitimlerinin ; otorite SHGM tarafından tüm uluslararası normlara ve standartlara uygun bulunduğu anlamına gelmektedir. 

     4-‘’SHY- 147 Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası ve Kalifiye Personel’’ ne demek? Avantajları nelerdir? 
     Kalifiye Personel
Kalifiye personel, SHT-66 Talimatı AMC 66.A.30(a)’da “Kalifiye personel; mekanik olarak çalışacak personel için motor, makine, mekatronik, vb., aviyonik olarak çalışacak personel için ise elektrik veya elektronik cihazların imalat, tamir, bakım, servis, kontrol veya revizyonlarını kapsayan ve Genel Müdürlük tarafından kabul edilen bir eğitim sürecini başarı ile tamamlamış kişidir. Söz konusu eğitim alet ve ölçüm cihazlarının kullanımını da içermelidir.” şeklinde tanımlanmıştır. 
 Bu kapsamda;
a-Tanınan Okul Genelgesi ile yetkilendirilmiş okullardan mezun olan öğrenciler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce  Kalifiye Personel olarak değerlendirilmektedir. Eğitimini başarı ile tamamlayıp Modül muafiyet hakkı kazanan mezun öğrencilere Diploma+Transcript ‘e ek olarak SHY-147 TANINAN OKUL MEZUNİYET SERTİFİKASI verilir.
 
b- Bir Eğitim kurumunun, ‘’SHY- 147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesi ‘’ olması o kurumdan Diploma+Transcript ‘e ek olarak SHY-147 TANINAN OKUL MEZUNİYET SERTİFİKASI ‘ da alarak mezun olan Uçak Teknisyenlerine çok önemli ayrıcalıklar sağlamaktadır. Bu ayrıcalıklardan en önemlisi de teknisyenlik için belirlenen  “temel deneyim” süresinin ( yani çıraklık süresinin) kısaltılmasıdır. Bu sürenin kısaltılması ise genel olarak SHY-147 TANINAN OKUL MEZUNİYET SERTİFİKASI tipine göre değişmektedir.
Tanınan Okul statüsü programından mezun olacak öğrenciler için (alt)kategorisine uygun tüm modüllerden muafiyet sağlamaktadır. Örneğin; A1,B2 kategoride Tanınan Okul olarak yetkili olan İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU Uçak Bakım Onarım Lisans ve Havacılık Elektrik Elektroniği Lisans Bölümünden başarı ile mezun bir öğrenci, okuldan alacağı tanınan okul mezuniyet sertifikası (diplomadan farklı) ile B2 Kategori SHY-66 Lisansı için gerekli olan Modül 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13 ve 14’ten muaf olurken, A1 Kategori SHY-66 Lisansı için gerekli olan Modül 1, 2, 3,  5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,15 ve 17 ‘den muaf olmaktadır.

 c-Yetkili Tanınan Okullardan Genelge kapsamında başarı ile mezun olan öğrencilerin, kredilendirme işlemi yapmalarına gerek yoktur. Muafiyet işlemi, SHY-66 Lisansı başvurusu sırasında, Okuldan alınan Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikasının Sivil havacılık Genel Müdürlüğüne sunulması ile gerçekleşmektedir. 
  SHT-66 IR 66.A.30 maddesi kapsamında bakım deneyim süreleri aşağıdaki gibi uygulanmaktadır: 
- Kategori A ve B3 ile B1.2 ve B1.4 alt kategorileri için 2 yıl,
 - Kategori B2 ile B1.1 ve B1.3 alt kategorileri için 3 yıl.
Özetle, İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU ‘dan mezun Uçak teknisyenleri hak kazandıkları Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası Tipine tipine bağlı olarak  A,B2 Kategoride Deneyim süresi avantajlarını da elde etmektedirler.

      5-SHY-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesine sahip olan başka kuruluşlar var mı?
SHY-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesine kolayca sahip olmak mümkün değildir.  Bu nedenledir ki ülkemizde bu yetkiye sahip olan kuruluşların sayısı oldukça azdır. Bu yetkiye sahip olan Sivil Havacılık Yüksekokulları SHGM Web sayfasında listelenmektedirler.
(https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/havacilik-isletmeleri/SHY_147_Taninan_Okul_Statusu_Kap._Egitim_Kuruluslari_150421.pdf )
Örneğin; Yüksekokulumuz  ‘’SHY147 Tanınan Okul Yetkisi kapsamında’’  Yüksek Öğretimde B2 Aviyonik kategoride eğitim veren Tek Vakıf Üniversitesidir. Eğitim dili Türkçedir.

     6-Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikasına Sahip Olmak Neden Bu Kadar Zordur? 
Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası”na sahip olmak çok zorlu bir süreçtir. Bu belgeye sahip olmak için öncelikle eğitimin tüm aşamalarının belgelenmesi, kurumca belli bir kalite denetiminin sağlanması, verilen tüm eğitimin de belgelenmesini gerektirmektir. Öyleki yapılan tüm pratik eğitimlerin adım adım belgelenmesi ve öğrencilerin bu eğitimlerden eksiksiz olarak geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca verilen tüm Pratik (Task)  Eğitimlerinin  de saha ve sektör tecrübesine sahip Pratik Eğitmenler tarafından verilmesi gerekmektedir. Teknik bilgi eğitimi kapsamında yapılan her türlü teorik ve uygulamalı çalışmaların tümü kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıtların tümü, gerektiğinde denetlemeler sırasında Sivil Havacılık Genel Müdürülüğü yetkililerine de gösterilmektedir. Tespit edilen bulgular ivedilikle giderilerek SHGM ye Kök-Neden analizleri de yapılarak Form240 ile raporlanmaktadır.
Bu nedenle, SHY-147 yetkisini sürdürmek ve devam ettirmek bu yetkiyi almaktan çok daha zordur
Kısacası SHY-147 tanınan okulda öğrenci olmak tam anlamıyla yeni bir yaşam biçimidir.   Eğitim için her şeyin başında disiplin ve kurallar gelmektedir. Teknik eğitimin her adımı kurallarla belirlenmiştir. Bu kuralların dışına çıkılması kesinlikle kabul edilemez. Öğrencinin eğitimi boyunca yapmış olduğu tüm pratik eğitimleri kendi uygulama TASK DEFTERİ’ nde kayıt altına alınmaktadır.

      7-SHY-147 Modül karşılığı olan dersler  ve Modül Muafiyet  Sınavları nasıl yapılır?
SHY-147 Tanınan Okul kapsamında verilen eğitimlerin değerlendirmeleri  ise “Bilgi Sınavları”,“Pratik Eğitimler” ve “Pratik Değerlendirmelerden” oluşur. Öğrencilerimiz toplam 4 yıl (8 yarıyıl) süresince SHY-66 Hava Aracı Temel Bakım Personeli Yönetmeliği ve Talimatı ile SHY-147 Tanınan Okul rehber doküman ve mevzuatında bulunan talimatlar çerçevesinde belirtilen standartları sağlayacak şekilde eğitim alırlar.
Yök mevzuatı kapsamında ders geçme başarısı elde eden öğrenciler  SHY-66 lisansına esas modül muafiyet sınavlarına girebilirler. Tüm modül muafiyet sınavları için başarı notu 100 üzerinden en az 75’tir.
Modül karşılığı olan  derslerin  konuları içerisinde yer alan uygulamalı eğitimleri (TASK EĞİTİMLERİ ) 10 adet Uçak Sistem –Motor Atölyelerinde ve Pilot Melike Kuvvet Uçak Bakım hangarı(CESSNA 340A uçağı)’da yapılmaktadır.

      8-SHY-147 Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası almak için neler gerekir?
SHY-147 Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası A1 veya B2 sertifikasın almak için  öğrencinin  Eğitim Programındaki her bir modül dersine % 90 oranında devam etmesi gerekmektedir. Yani derslere devamlılık  zorunludur.  Yök mevzuatı kapsamında modül karşılığı derslerinde ders geçme başarısı elde eden Öğrencilerimiz  sertifika için  , Temel Teorik Eğitimlerinin  Modül muafiyet Sınavlarından başarılı olmaları ve  pratik eğitimlerini yaparak pratik değerlendirmelerinden de başarılı olmaları gerekmektedir. 
SHY-66 Teknisyen lisans kategorileri nelerdir?


İGÜ-UBYO yetkinlikleri daire içerisinde gösterilmiştir.
 
 
Mezunlarımızın İstihdam olanakları nelerdir?
İstanbul Gelişim Üniversitesi uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uçak Bakım Onarım Lisans ve Havacılık Elektrik- Elektroniği Lisans Bölümü öğrencileri mezuniyetleri sonrasında; Türk Hava Yolları, Özel Havayolu işletmeleri, Hava Aracı Bakım kuruluşları, TSK bünyesindeki Hava İkmal Bakım Merkezleri, İçişleri ve çeşitli bakanlıklar bünyesindeki Hava Aracı Bakım birimlerinde ve havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerin Hava Aracı Bakım, Hava Aracı Bakım Yönetimi ve Teknik bölümlerinde kendilerine istihdam imkanı   bulabileceklerdir