Uygulamalı Bilimler Fakültesi - ubf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Bölümümüzden Türk Mutfağı Haftası ve Önemi Hakkında Açıklama


UBF Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak Türk Mutfağı haftasını kutlarız.


Mutfak kültürü kimliğimizin izlerini taşımaktadır. Uzun tarihsel bir süreç içerisinde bulunduğu coğrafyalardan ve diğer bölgelerden birikimli bir kültürel miras sunmaktadır. Türk mutfak kültürü, M.Ö. 10.000’lerden itibaren Anadolu’da bulunan Hitit, Urartu, Frigya, Yunan, Roma ve Selçuklu gibi pek çok medeniyetin birikimini üzerinde taşımaktadır. Bu etkileşim çeşitliliği sağlamış ve zengin mutfak kültürünün gelişmesinde önemli bir etken olmuştur. Farklı köken ve yaşama sahip milletlerin gıdaları halen benzer bir şekilde kullanmaları bazı alışkanlık ve yeme adabı veya teknik bilgi gibi benzerlikleri bunun göstergelerindendir.

Bakliyat ürünleri, et ürünleri, yağlı tohumlar, süt ürünleri, meyve ve sebzeler yemeklerde çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Türk mutfak kültüründe, tek bir ürünün veya birden fazla ürünün ön planda olduğu belirli bir sırada ve kurala göre farklı pişirme teknikleri ve ekipmanları bulunmaktadır. Türk mutfak kültürü hem ekolojik hem de kültürel bağlamda sürdürülebilir yaklaşıma sahiptir. Mutfakta işlenen ürünlerin yüzdesel olarak çoğunluğu kullanılmaktadır. İsrafı engelleyebilecek potansiyelde pek çok geri dönüşüm uygulaması kültürün bir parçasıdır. Örneğin; kuru ekmek ve yufkayla tirit ve papara gibi türlü yemekler hazırlanmaktadır. Artan pilavdan bir sonraki güne çorba, köfte ve benzeri kızartmalık ürün yapılmaktadır.

Ülkelerin mutfak kültürlerinin kendine özgü karakteristik özellikleri bulunmaktadır. Türk mutfak kültüründe yemek, Ramazan ayındaki gibi insanları birleştirme, düğün, bayram, cenaze gibi süreçlerde dayanışma gücüne sahiptir ve cömertlik ile misafirperverliği de sembolize etmektedir. Ayrıca yemekler ruh, beden ve yaşam arasında hassas bir terazi görevi görmektedir. Türk mutfağı, zengin taze sebze ve meyve kullanımı ile mevsimselliğe ve doğaya duyarlı sağlıklı bir mutfak olarak ön plana çıkmaktadır. Türkiye’nin coğrafi zenginliği ve iklim çeşitliliği yöresel, bölgelere has mutfakların oluşumunu sağlamıştır. Çorbalar, börekler, kebaplar, köfteler, tatlılar, pilavlar, meze ve zeytinyağlı yemekler sahip oldukları bölgelere özgü farklılıklarıyla kendini ön plana çıkarmaktadır.

Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanılmaktadır. Bu hafta ile Türk Mutfağının köklü, sağlıklı ve sürdürülebilir olması tüm dünyada etkinliklerle gösterilmektedir. Zengin gastronomi kültürünü yurt içinde ve yurt dışında tanıtmaya, keşfetmeye, geliştirmeye yönelik seminerler, yemek yarışmaları ve konferanslar düzenlenmektedir. Bu haftayı kutlamalı, mutfağımıza ve kültürümüze sahip çıkmalıyız.

Tüm öğrencilerimizin, şeflerimizin, hocalarımızın ve sektör çalışanlarımızın, Türk Mutfağı Haftası kutlu olsun.
UBF-Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü