Uygulamalı Bilimler Fakültesi - ubf@gelisim.edu.tr

Gastronomi ve Mutfak Sanatları








 Matbah- Amire ve Topkapı Sarayı Gezisi


Osmanlı Yemek Kültürü seçmeli dersi kapsamında öğrencilerimiz rehber eşliğinde kültürel geziye katıldılar.


İGÜ UBF Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölüm öğrencilerinden GSY435 kodlu Osmanlı Yemek Kültürü seçmeli dersini alanlar, ilgili dersin öğretim elemanı Öğr. Gör. Fuat Sami tarafından düzenlenen kültürel geziye katıldılar. Ders kapsamında gerçekleştirilen bu geziye Rehber Rıdvan Zebil eşlik etti.
 
Rehber Zebil, etkinliğe katılan öğrencilere Matbah-ı Amire'nin ve Topkapı Sarayı'nın tarihçesi, gelişimi ve günümüz gastronomisiyle kesişim noktaları hakkında faydalı bilgiler aktardı. Osmanlı Devleti zamanında saray mutfağı için kullanılan Matbah-ı Amire tabirindeki "tabh" kelimesi Arapça pişirmek fiilinin ism-i mekanı olan "matbah" kelimesi pişirme işleminin yapıldığı yer anlamına gelmektedir. "Amire" kelimesi ise resmi bir sıfatı belirlemekte ve böylece bu tabir Osmanlı Mutfağı tarihinde saray teşkilatında önemli bir kurum adı olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerçekleştirilen kültürel gezi ile öğrenciler, derste öğrendikleri teorik bilgileri yerinde görme ve değerlendirme fırsatı elde ettiler. 
 

 Galeri