UBF Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü, havacılık sektörünün elektrik ve elektronik disiplinlerinin bir araya gelmesiyle öğrencilerine geniş bir perspektif sunar ve sektörün ihtiyacı olan nitelikli işgücünün yetiştirilmesine gayret eder. Havacılık elektriği, elektronik sistemler, avionik ve uçuş kontrol sistemleri gibi alanlarda sağlam bir altyapı sağlayarak mezunlarını yoğun rekabetin yaşandığı iş ortamlarında başarıya ulaşmalarını hedefler.
Disiplinlere göre dengeli şekilde dağılan ve SHGM tarafından onaylanan müfredatıyla öğrencilere hem teorik bilgi hem de uygulamalı beceri kazandırarak havacılık elektrik ve elektroniği sektöründe başarılı bir kariyere hazırlar. Bölüm mezunlarına geniş bir kariyer alanı sunmaktadır. Gelecekte, bu bölümden mezun olanlar, dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin artışıyla dönüşen bu sektörde, insansız hava araçları (UAV), akıllı uçak sistemleri, havacılık elektroniği tasarımı ve bakım gibi yenilikçi iş alanlarında önemli roller üstleneceklerdir.
Bölümümüz, öğrencilere sadece teknik bilgi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda problem çözme, takım çalışması ve yenilikçi düşünme becerilerini de geliştirmeyi hedefler. Öğrenciler, modern laboratuvarlarımızda ve sektörle işbirliği içinde yürütülen projelerde aktif olarak yer alarak uygulamalı deneyim kazanırlar.
UBF Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü olarak, öğrencilerimizin havacılık sektöründe global standartlarda birer profesyonel olmalarını sağlamak için eğitim ve araştırma faaliyetlerimizi sürekli olarak geliştirmekteyiz.
İstanbul Gelişim Üniversitesi aday öğrenci sayfasına ulaşmak için
tıklayınız.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Tanıtım Broşürü
Bölüm Tanıtım Videosuna erişmek için linke tıklayınız.
Sıkça Sorulan Sorular
1-‘’SHT-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu’’ ne demektir?
Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Kanunu kapsamında Uçak Bakım alanında faaliyet gösteren, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından UED- 2014/3 genelgesi kapsamında yetkilendirilen ve bahse konu okullardan mezun olan teknisyen adaylarının, SHY 66 temel eğitim modülleri kapsamında Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası ile modül muafiyet hakkının kazanıldığı ve temel bakım deneyim sürelerinin azaltıldığı eğitim kuruluşları SHT-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu olarak adlandırılır.
2- ‘’SHT-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesi’’ nedir?
SHY- 147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu belgesi otorite SHGM Onaylı Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu belgesi anlamına gelmektedir. Bu belgeye sahip olan eğitim kuruluşunun vermiş olduğu eğitimler ülkemiz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün denetiminden geçmiş ve vermiş olduğu eğitimin kalitesi de bu kuruluş tarafından onaylanmış demektir. Özetle, İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU’nun Uçak Bakım Onarım Lisans ve Havacılık Elektrik Elektroniği Lisans Bölümlerinin Eğitimleri kalite ve standartlar yönünden her türlü denetimden geçmiş ve kalitesi onaylanmış anlamı taşımaktadır.
3-SHT-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesine sahip olan başka kuruluşlar var mı?
SHT-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu Belgesine kolayca sahip olmak mümkün değildir. Bu nedenledir ki ülkemizde bu yetkiye sahip olan kuruluşların sayısı oldukça azdır. Bu yetkiye sahip olan Sivil Havacılık Yüksekokulları SHGM Web sayfasında listelenmektedirler.
(https://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/havacilik-isletmeleri/SHY_147_Taninan_Okul_Statusu_Kap._Egitim_Kuruluslari_150421.pdf )
Örneğin; Yüksekokulumuz ‘’SHT147 Tanınan Okul Yetkisi kapsamında’’ Yüksek Öğretimde B2 Aviyonik kategoride eğitim veren Tek Vakıf Üniversitesidir. Eğitim dili Türkçedir.
4-Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikasına Sahip Olmak Neden Bu Kadar Zordur?
“Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası”na sahip olmak çok zorlu bir süreçtir. Bu belgeye sahip olmak için öncelikle eğitimin tüm aşamalarının belgelenmesi, kurumca belli bir kalite denetiminin sağlanması, verilen tüm eğitimin de belgelenmesini gerektirmektir. Öyleki yapılan tüm pratik eğitimlerin adım adım belgelenmesi ve öğrencilerin bu eğitimlerden eksiksiz olarak geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca verilen tüm Pratik (Task) Eğitimlerinin de saha ve sektör tecrübesine sahip Pratik Eğitmenler tarafından verilmesi gerekmektedir. Teknik bilgi eğitimi kapsamında yapılan her türlü teorik ve uygulamalı çalışmaların tümü kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıtların tümü, gerektiğinde denetlemeler sırasında Sivil Havacılık Genel Müdürülüğü yetkililerine de gösterilmektedir. Tespit edilen bulgular ivedilikle giderilerek SHGM ye Kök-Neden analizleri de yapılarak Form240 ile raporlanmaktadır.
Bu nedenle, SHT-147 yetkisini sürdürmek ve devam ettirmek bu yetkiyi almaktan çok daha zordur.
Kısacası SHT-147 tanınan okulda öğrenci olmak tam anlamıyla yeni bir yaşam biçimidir. Eğitim için her şeyin başında disiplin ve kurallar gelmektedir. Teknik eğitimin her adımı kurallarla belirlenmiştir. Bu kuralların dışına çıkılması kesinlikle kabul edilemez. Öğrencinin eğitimi boyunca yapmış olduğu tüm pratik eğitimleri kendi uygulama TASK DEFTERİ’ nde kayıt altına alınmaktadır.
5-SHT-147 Modül karşılığı olan dersler ve Modül Muafiyet Sınavları nasıl yapılır?
SHT-147 Tanınan Okul kapsamında verilen eğitimlerin değerlendirmeleri ise “Bilgi Sınavları”,“Pratik Eğitimler” ve “Pratik Değerlendirmelerden” oluşur. Öğrencilerimiz toplam 4 yıl (8 yarıyıl) süresince SHY-66 Hava Aracı Temel Bakım Personeli Yönetmeliği ve Talimatı ile SHY-147 Tanınan Okul rehber doküman ve mevzuatında bulunan talimatlar çerçevesinde belirtilen standartları sağlayacak şekilde eğitim alırlar.
Yök mevzuatı kapsamında ders geçme başarısı elde eden öğrenciler SHY-66 lisansına esas modül muafiyet sınavlarına girebilirler. Tüm modül muafiyet sınavları için başarı notu 100 üzerinden en az 75’tir.
Modül karşılığı olan derslerin konuları içerisinde yer alan uygulamalı eğitimleri (TASK EĞİTİMLERİ ) 10 adet Uçak Sistem –Motor Atölyelerinde ve Pilot Melike Kuvvet Uçak Bakım hangarı(CESSNA 340A uçağı)’da yapılmaktadır.
6-SHT-147 Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası almak için neler gerekir?
SHT-147 Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikası B1 veya B2 sertifikasın almak için öğrencinin Eğitim Programındaki her bir modül dersine % 90 oranında devam etmesi gerekmektedir. Yani derslere devamlılık zorunludur. Yök mevzuatı kapsamında modül karşılığı derslerinde ders geçme başarısı elde eden Öğrencilerimiz sertifika için , Temel Teorik Eğitimlerinin Modül muafiyet Sınavlarından başarılı olmaları ve pratik eğitimlerini yaparak pratik değerlendirmelerinden de başarılı olmaları gerekmektedir.
7-Mezunlarımızın İstihdam olanakları nelerdir?
İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Uçak Bakım Onarım Lisansı ve Havacılık Elektrik-Elektronik Lisans Bölümü mezuniyetleri sonrasında; Türk Hava Yolları, Özel Havayolu İşletmeleri, Hava Aracı Bakım Hizmetleri, TSK Hava İkmal Bakım Merkezleri, Dahili ve çeşitli bakım aralıkları Hava Aracı Bakım birimlerinde ve bakım alanında faaliyet gösteren diğer tesisler Hava Aracı Bakım, Hava Aracı Bakım Yönetimi ve Teknik faaliyetlerin çalıştırılma imkanı bulabileceklerdir.